dinsdag 19 juni 2012

Het juryverslag door Geert De Kockere

WINNAARS WEDSTRIJD 20 JAAR EEFJE DONKERBLAUW

door Geert De Kockere op zondag 17 juni 2012 om 7:50 ·
JURYVERSLAG

Mooi, mooier, mooist... En om te beschrijven hoeveel moois we wel niet zagen, moet ik nog bijkomende woorden verzinnen. Woorden als mooister misschien. Of mooiermooist. Of mooistermooi. Naar aanleiding van 20 jaar Eefje Donkerblauw maakten wellicht een paar duizend kinderen allerlei moois. Om het mooist. En vooral: om het donkerblauwst... En daaruit mochten wij maar een paar winnaars kiezen. Dat was eigenlijk donkerblauw onmogelijk. Maar toch moest het.
 Een heel kamer vol donkerblauws!

Alle werken lagen in één grote kamer uitgestald. Nog nooit zagen we zoveel donkerblauw bij elkaar. En er was van alles wat. Je kunt het zo gek en zo mooi niet bedenken of het stak er tussen. Heel veel poppen van Eefje Donkerblauw natuurlijk, grote en kleine. En de ene al wat gekker dan de andere. We vonden zelfs een heus Halloween-Eefje tussen de poppen. Dat vonden wij toch...

Er waren puzzels en er waren schilderwerken. Er waren regenbogen en er waren miniatuurtheatertjes met popjes van klei. Er waren filmpjes en er waren toneelstukjes. Er waren stokpoppen en er was een grote trekpop. Er was een filmdoos en er was een schilderachtige nachtlamp met een goudgeel kasteel dat oplichtte. Er waren geplakte figuren en gestempelde kroontjes. Er waren kleertjes voor een heel kasteel vol rode, oranje, gele, groene, blauwe en paarse kinderen. Er waren collages, blauwe en gele, en er waren stripverhalen. Er waren grote tekeningen waarin je je gezicht kon steken en zo zelf Eefje of Koning Goudgeel worden. Er was zelfs een robot-Eefje met een buik die open kon en waarin je dan foto’s van de kinderen zag. Er was een prachtig wandtapijt van vilt, waaraan de kinderen dagen aan een stuk hadden gewerkt en er was een lange slinger. Er waren opdienbladen helemaal beschilderd met Eefje en de koning en die je zo in een winkel zou kunnen verkopen, zo mooi. Er was een animatiefilmpje en er was een heel decor waarin je een Eefjestoneel kon spelen. Er was een soort glasraam en er waren zakjes met snoep in de vorm van Eefje en de koning of één van de gekleurde kinderen. Er waren kastelen en taarten die er zo lekker uitzagen dat we er haast niet konden afblijven... En daaruit, niet te geloven, moesten wij winnaars kiezen. ‘Allemaal zijn ze winnaar!’ zeiden we toen tegen elkaar, je kent dat verhaal wel. Maar daarmee konden wij er ons niet van af maken. We moesten echt een keuze maken! Het moest! En zolang we dat niet deden, mochten we niet meer naar huis...



Sommige mooie dingen vielen af, vanzelf, omdat we vonden dat ze niet helemaal volgens de opdracht waren. Tja, we moesten ergens een grens trekken om het onszelf wat makkelijker te maken. Zoals een prachtig donkerblauw kastje, waarin allerlei donkerblauwe spulletjes staken. Maar nergens vonden we er een afbeelding van Eefje of Koning Goudgeel bij en dat was toch wel een beetje de bedoeling. Of die auto (een echte, jawel!) die kinderen met blauw en geel hadden beschilderd en er een reusachtige kroon voor maakten en ook opzetten... Grappig en gek, dat wel.

Uiteindelijk begonnen we, met zware schoenen, aan onze opdracht: uit elke categorie de mooiste drie werkjes halen. Drie voor de categorie kleuters en drie voor de categorie eerste graad. En gelukkig mochten we van De Eenhoorn nog een extra categorie maken voor het buitengewoon onderwijs, zodat we daar ook nog een aparte winnaar mochten bekronen.

De 2de en 3de kleuterklas van Kleuterschool De Levensboom uit Wevelgem.

De werkjes die de kleuters maakten, waren veruit het talrijkst. En ook het mooist, vonden we. Dus daarmee begonnen we dan maar. Toen we nog fris waren en vol moed. Na een hele toer rond en tussen alle werken hielden we er nog een tiental over. Hoe deden we dat? Wel, we wilden vooral dat het eindresultaat mooi was, iets wat je echt kunt tentoonstellen bijvoorbeeld. Waarvan de mensen dan zouden zeggen of ten minste denken: ‘Wow!’ Of alleen nog maar ’Ooooooooooh!’ of ’Aaaaaaaaaah!’ konden zeggen. Bovendien vonden we ook dat de kinderen er heel erg betrokken moesten bij zijn. En zo mogelijk veel kinderen. Van sommige werkjes zag je vooral dat de juf of de meester heel hard haar of zijn best had gedaan. Ja, we waren ook een beetje stout en legden die werken algauw opzij. En tot slot keken we ook naar wat de kinderen bij het maken van het werk misschien nog meer hadden geleerd of beleefd dan alleen maar het knutselen zelf. Vilten bijvoorbeeld, ik zeg maar iets, want er was zoveel. Of na het knutselen met al die geknutselde spullen toneel spelen. Of een heuse fotosessie organiseren. Met andere woorden: het eindresultaat, de betrokkenheid van de kinderen en een extraatje, dat waren de dingen waaraan we veel belang hechtten.

Pardon service! Wat een prachtige opdienbladen!

En zo kwamen we bij de kleuters uiteindelijk uit bij het maken van bijzonder mooie kleertjes voor de hele klas, waarmee dan buiten voor een reusachtig groot donkerblauw vel papier als in een echte fotostudio foto’s werden genomen. Met prachtig geschminkte kinderen en een mooi versierde glijbaan. Alsof de prenten uit het boek van Eefje plotseling echt werden, begonnen te leven... De tweede prijs gaven we aan een decor voor een toneelstukje. Een eenvoudig, maar prachtig decor, dat zo uit het boek van Eefje had kunnen komen. Een donkerblauw tafeltje, een donkerblauw bed met gele lakens, een donkerblauwe vaas met gele stippen en nog zoveel meer. En daarin speelden dan Eefje en de koning. Eefje met schoenen met gele veters... We waren ontroerd. De derde prijs gaven we aan het wandtapijt van vilt. Dat was zo mooi gedaan en de kleuters hadden daar zoveel naalden voor nodig gehad, dat we haast niet anders konden dan hen een prijs geven. Nee, ik maak maar een grapje: het was echt een heus kunstwerk!

En daarna deden we hetzelfde voor de eerste graad. Meteen viel de grote regenboog van beplakt kippengaas op, prachtig beschilderd en waarop dan allerlei figuurtjes stonden. Grappige figuurtjes die Eefje en Koning Goudgeel voorstelden en alle gekleurde kinderen die aan het eind in het paleis wonen. Je kon de regenboog op twee zuilen zetten en er dan onderdoor wandelen. En we twijfelden er niet aan of je werd daar heel vrolijk van... De tweede prijs was voor een reeks schilderwerken, grote portretten van Eefje en de koning. Heel gewoon, maar bijzonder mooi gedaan. Ingelijst zouden ze in een museum ongetwijfeld voor veel Ooooooooooh’s en Aaaaaaaaaah’s zorgen. En tot slot bekroonden we een stop-motion-animatiefilmpje met leuke figuurtjes en waarbij de kinderen alles zelf hadden gedaan. Heel eenvoudig, maar aandoenlijk mooi en origineel. Het deed ons bij momenten even aan Pingu denken.

Detail uit de regenboog van het 1ste leerjaar van VBS De Klimp uit Sint-Gillis-Waas.

In de extra categorie voor het buitengewoon onderwijs kozen we een werk dat nu niet meer bestaat. Omdat de kinderen het nadien gewoon opaten... Het was een heel grote figuur van Eefje Donkerblauw, gemaakt van pannenkoeken en ander lekkers. We stonden met het water in onze mond te kijken.

Oef, zo waren alle prijzen uitgereikt. We waren blij, maar tegelijk ook een beetje droevig. Omdat we zoveel andere mooie werken geen prijs konden geven. Maar zo gaat dat bij een wedstrijd. Niets aan te doen. En daarom besloten we om alleen maar te onthouden hoeveel moois in die kamer bijeenlag en hoeveel plezier dat allemaal bij elkaar opgeteld wel niet moest zijn. En hoeveel jullie met z’n allen van Eefje Donkerblauw blijken te houden. Dat was wel heel duidelijk en dat stemde ons meteen weer vrolijk en gelukkig! Bijna begonnen we samen rondjes te dansen...

Ja, het was moeilijk, maar toch fantastisch. Fantastisch om te zien hoeveel werk en plezier in al die werkjes staken. Het was hartverwarmend. Nooit had ik kunnen denken dat dit ooit zou gebeuren toen ik 20 jaar geleden het verhaal van Eefje bedacht en schreef en toen ik samen met Lieve dit boekje maakte. Ik kreeg er even rillingen van. En daarom willen we jullie allemaal heel graag bedanken voor al dat moois, voor al dat donkerblauw mooistermoois! En vooral: blijf Eefje maar graag zien, zelfs nu ze al 20 is geworden. Ze vindt dat zelf ook nog altijd fantastisch. Fantastisch donkerblauw!

Geert De Kockere,
namens de jury van de wedstrijd 20 jaar Eefje Donkerblauw

We geven nog even de winnaars mee:

Kleuter:
1ste prijs: Kleuterschool De Levensboom uit Wevelgem, 2de-3de kleuterklas
Kleertjes en kroontjes voor alle kinderen van de klas, foto’s voor een kleurrijke regenboog
2de prijs: Kleuterschool De Pinguïn uit Antwerpen, 2de kleuterklas
Boek wordt nagespeeld en verteld, mooie decors en attributen
3de prijs: Freinetschool De Perreparel uit Hillegem, 2de kleuterklas
Groot wandtapijt, techniek van droogvilten

Lager:
1ste prijs: VBS De Klimp uit Sint-Gillis-Waas, 1ste leerjaar
Grote regenboog in papier-maché met alle figuren in klei erop
2de prijs: Mater Dei uit Sint-Pieters-Woluwe, 2de leerjaar
Grote tekeningen van Eefje en de koning
3de prijs: BS De Eenhoorn uit Kruibeke, 2de leerjaar
Figuren uit klei, stop-motion filmpje

Extraatje Bijzonder Onderwijs:
BuBaO Sint-Lodewijk uit Wetteren, Middenbouw 1
Figuur Eefje Donkerblauw van allerlei lekkers

Bewonder de werkjes op: www.eefjedonkerblauw.net/EefjeTwintig/index.html
Vanaf morgenmiddag (maandag) kan je op www.eenhoorn.be onder de rubriek ‘nieuws’ nog meer foto’s vinden!

Uurtjes aan de laptop om al die mooie foto’s te bewonderen...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten